I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hva en hot rod er og hva en kustom car er. Dette er biltyper som har mye å si for både greaser-kulturen og rockabilly-kulturen generelt.

Hot rods

En hot rod regnes som en klassisk, gammeldags bil fra USA. De har ofte store motorer for å kjøre utrolig fort. Du har nok sett disse bilene i lokale utstillinger eller i parader. Rundt omkring i Norge finnes det faktisk hot rod-treff der du kan treffe en rekke entusiaster.

Hot rod har en ganske lang historie, den begynte på 1920-tallet og er fortsatt en stor del av en rekke kulturer i dag. Det som denne kulturen fortsatt fokuserer på er å ta vare på gamle biler fra Amerika. Det er mange som modifiserer bilene for å se ut som gamle biler, mens andre moderniserer dem. Dette henger sammen med begrepet «kustom cars».

Det som er ganske festlig er at både i Sverige og Finland finnes det ganske store hot rod-miljer. Så store at faktisk amerikanske entusiaster tar seg en tur hit for å dra på en rekke festivaler slik som Power Big meet og Wheels and Wings. Hvis du er interessert i hot rods anbefaler vi deg absolutt å ta turen dit!

Kustom cars

En kustom car er modifiserte bilder fra 1930-1960-tallet som har blitt endret på måten du kan modifisere biler i denne tidsperioden. Dette vil si at du bare kan bruke metodene som fantes den gangen, hvis ikke vil ikke bilen din være en modifisert bil.

Grunnen til at dette skrives med k og ikke c er grunnet George Barris som lagde sin egen «Kustoms Car Club» der du kunne bli medlem om du eide en slik bil. Han jobbet selv med å modifisere biler og dette er noe han gjorde utrolig bra.

Det finnes mange lister over hva du kan gjøre med bilen din for at den skal kvalifisere for å være en kustom car, men dette skal vi ikke gå nærmere inn på akkurat nå. Det finnes tre kategorier for kustom. Det kan enten være en mild kustom, som er en ganske konservativ måte å modifisere bilen på. Du kan også ta en full kustom, som er å endre nesten alt på hele bilen. Dette gjør at bilen som oftest ser helt ny og ubrukt ut. Det er også mulighet å ta en «bomb». Da tar du bilen helt tilbake til originalen, bruker så mange originaldeler som mulig for å få den til å skinne.

Bilmiljø

Selvom det ikke nødvendigvis finnes et hot rod eller kustom car-tilbud til deg så kan det godt være at det er at miljø for deg på nett eller treff du kan dra på! Det er bare å leite.