Det som kanskje er mest spesielt med punk er at den har såpass mange subkulturer at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det finnes også en rekke fushion-sjangere der ute som har punk som en del av den.

Hvor kom punk fra?

Det finnes en rekke teorier om hvor punk kommer fra, men inspirasjonen ble hentet fra 1960-tallets garasjerock. Det var ikke før på midten av 1970-tallet at punken ble svært populær.

Hva kjennetegner punk?

Det som kjennetegner punk er måten sangene er framført på. De er ofte utrolig raske og har både harde rytmer og riff. Det er noen ganger vanskelig å høre hva det er som vokalisten fremfører fordi vokalisten har en tendens til å skrike veldig høyt eller snakke veldig fort. Det er ikke nødvendigvis slik at sangeren er så flink til å synge heller. Det som også kjennetegner punk er det faktum at de har en del politiske budskap som en del av sine sanger.

Det som også er en stor faktor innenfor punk er å være anti-institusjoner og regjering. Mange er til og med anarkister. Det som er så spesielt med punk er at de aller fleste artister er på uavhengige plateselskap og at de gjør alt selv.

Amerikansk punk

Hvis du er interessert i å finne ut mer om amerikansk punk bør du sjekke ut artister rom Patti Smith, The Runaways, Television og Ramones.

Britisk punk

Hvis du er interessert i å finne ut mer om britisk punk bør du sjekke ut The Sex Pistols, The Damned og The Clash.

Dette vil gi deg en god innføring i hva som regnes som punk før alle subkulturene slo til. Dette regnes som starten av punk.

CBGB

Dette er en klubb i USA som regnes som en klubb der hardcore punk spiltes. Dette er også et sted hvor mange av de mest kjente punkerene som Ramones, Television, Blondie, Talking Heads, Patti Smith og mange flere opptredde på. Det ble et sted der mange artister slo igjennom. Det finnes faktisk en rekke mennesker som drar for å besøke denne klubben den dag i dag.

Norsk punk

Det er ikke mange som vet at Sex Pistols faktisk spilte konsert i Oslo i 1977, men det gjorde de! Dette markerte for mange hva som var starten på punkbølgen i Norge. Selv om det ikke finnes enormt mange punkband i Norge kan vi nevne noen få du bør sjekke ut, nemlig Børres Kork, Front Page og Graxelaget. Her kan du bli kjent med de politiske budskapene som var store og populære i Norge på slutten av 1970-tallet.

Moderne punk

Det som er veldig spesielt med det som regnes som moderne punk er at de har gått vekk fra filosofien om å være så uavhengige som mulig. Det er ikke slik at moderne punkband faktisk er mot institusjoner og store selskaper. Vi har sett band som for eksempel Green Day og Bad Religion signerte med store plateselskap noe som førte til at punk ble mainstream og svært kommersialisert. Dette er noe de første punkerne er veldig imot. Det ble trendy å like punk og derfor var det nesten i mot prinsippene til punk.

Det å høre på punk kan være så mye mer enn å bare høre på musikk, det kan også være politisk. Så tenk igjennom det når du hører på den klassiske punken!